2012. november 13., kedd

Hogyan nyírjunk lovat?


1. Vezessük elő a lovat a nyíráshoz kiszemelt helyre és kössük ki a speciális kötéssel, ahogyan lovakat szokás kikötni. Vegyük elő a nyírógépet, a 4,5 kg sárgarépát és ugyanennyi almát, 4 db tartalék kötőféket és 6 db tartalék kötelet, kiskefét, nagykefét, sámlit, létrát, nyugtatót, elsősegélydobozt, egy üveg pálinkát.

2. Vegyük a jobb kezünkbe a lónyírógépet és tartsuk lazán, de biztos fogással, jobb könyökünk enyhe felemelésével, majd kapcsoljuk be. Kapcsoljuk ki a lónyírógépet és egy tartalék kötőfékkel fussunk lovunk után a tanya végébe. Miután visszavezettük a lovat a művelet helyszínére, kössük meg két kötéllel, majd üljünk le és igyunk egy felest.

3. Etessük meg a kigúvadt szemű, hevesen toporgó lovat sárgarépával és nyugodt hangon gügyörésszünk neki, valamint simogassuk gyengéden. A 2.pontban leírt technikával újra vegyük kezünkbe a lónyírógépet és kapcsoljuk be. Lassú, nyugodt mozdulattal, laza csuklótartással érintsük a lónyírógépet a ló testéhez. Kapcsoljuk ki a lónyíró gépet és egy tartalék kötőfékkel meg egy kötéllel menjünk lovunk után a boxába. Ne anyázzunk.

4. Vezessük vissza a lovat a nyírásra kijelölt helyszínre, kössük meg még három kötéllel és tegyünk a fejére egy plusz kötőféket. Vegyük elő a nyugtatópasztát és gyakorlott mozdulattal adagoljuk a ló szájába. Töröljük le a pasztát a hajunkról, a cipőnkről,a lónyírógépről, a ló sörényéről és az addigra körénk gyűlt sírva röhögő bámészkodókat kérdezzük meg, nincs-e jobb dolguk. A válasz úgyis negatív lesz, úgyhogy fogjuk be őket segíteni.

5. Igyunk egy újabb felest segítőinkkel is.

6. Kérjünk meg három embert, hogy fixálja a ló fejét, kettőt, hogy oldalról biztosítsa a testét, egyet, hogy folyamatosan adagolja a szájába az almát, egyet pedig, hogy felvegye az első lábát. Kapcsoljuk be a lónyírógépet. Kapcsoljuk ki a lónyíró gépet és szedjük le a segítőinket a karámfáról, villanyoszlopról, padlásról, majd eredjünk lovunk után a tanya másik végébe, két tartalék kötőfékkel és egy nyugtatópasztával.

7. Vezessük vissza lovunkat a helyszínre, kerüljük a vágóhíd és lókolbász említését, majd adjuk be a nyugtató pasztát (magunknak). Nézzünk körül és vegyük észre, hogy segítőink leléceltek. Ismételjük meg az 5. pontban leírtakat, immáron egyedül. Adjuk oda a maradék sárgarépát és almát a lónak.

8. A szédüléssel és remegő kezeinkkel mit sem törődve, kapcsoljuk be újfent a lónyíró gépet és nyugodt, kiegyensúlyozott mosollyal az arcunkon, vidáman kezdjük el nyírni lovunk szőrét. Kerüljük az idegesen piaffozó, fújtató és horkoló állat felmenőinek minősítését, és a lóhús felhasználási formáinak felsorolását.

9. Néhány perc múlva próbáljuk meg eltávolítani a szemünkből, szánkból, fülünkből a már lenyírt lószőrt –úgyse sikerül. Igyunk meg még két felest és röhögjünk hangosan félig kopasz lovunkon.

10.
Ezek után meg se próbáljuk bekapcsolni a lovat és megnyírni a gépet…

Írta: Nagy Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése