2015. február 21., szombat

13+1 dolog, amit eddig nem tudtál a lovakról

1. A lovak képesek állva aludni anélkül, hogy felborulnának álmunkban.

2. Ha mégis fekvő lovat látunk szundikálni, az azt jelenti, hogy az állat tökéletes biztonságban érzi magát az ember közelében. Vagy tüntetőleg jelzi, hogy aznap nem kíván dolgozni.

3. Fehér ló nincs, csak szürke. A szürke lovak teljesen sötéten születnek, így a kiscsikónál még nem lehet tudni, mekkorát fogunk szívni később a lóápolást illetően.

4. A ló egyensúlyközpontja a fülében van. Ha víz kerül a ló fülébe, az egyensúlyzavar következtében csúnyán össze is törheti magát.Úsztatásnál tehát nem árt vigyázni.

5. Zsákmányállat funkciójából fakadóan a ló tökéletesen kifejlett érzékszervekkel rendelkezik. Hallása például tökéletesen tesztelhető egy répászacskó megcsörgetésével.

6.A ló tökéletesen lát a sötétben. Enneke lelenére sokszor úgy tesz, mintha nem látna jól, hogy minket átverjen és ránk hozza a frászt.


7. A ló szemei oldalsó elhelyezkedéséből adódóan egy vékony sávban egyáltalán nem lát maga elé. Ha tehát el akarunk bújni lovunk elől, álljunk közvetlenül az orra elé és húzzuk össze magunkat...


8. A lovak nem tudnak hányni, sem lihegni. A hőleadást izzadással végzik - ellenben a kutyákkal és macskákkal, akik pedig izzadni nem tudnak.

9. A lovak nem szeretnek tiszták lenni. A vastag sárréteg alól pislogó patás barátunk, bármennyire szerencsétlenül néz is ki, jól érzi magát totál mocskosan.


10. A lovak nem szoktak nyerítve vágtázni a lovasukkal a mezőn. Valójában nem is nyerítenek túl gyakran. Csak a filmekben éreznek késztetést az alkotók, hogy amint egy ló felbukkan a vásznon, azonnal nyerítést is halljunk - biztos azért, nehogy összekeverjük a lovat valami mással.

11. Azzal, hogy nap mint nap ráülünk a hátára, a ló legősibb ösztönét, menekülő állat mivoltát tesszük próbára mindannyiszor. A ló alapvetően ragadózóként tekint az emberre, magát pedig zsákmánynak érzi.

12. A lónak négy lába van, persze, hogy megbotlik.

13. A ló természetes testhőmérséklete 37,5-38 Celsius fok. Ez az embernél már hőemelkedést jelentene.

14. Szűk helyeken áthaladva a ló csak azt érzékeli, hogy ő elférjen - a lovassal nem törődik.

Rajzok:Várkonyi Andi (www.papirmusztang.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése