2017. július 1., szombat

VIzsgakérdések a lovasoktató-tanfolyam végén

 Elméleti kérdések:

Történet:


 1. Sorolja fel a világ összes, Kr.u. 310-től létrejött illetve ma is  létező lófajtáját, majd rangsorolja ezeket méret, szín és alkalmasság szerint, ezt követően vezesse le a párhuzamot a lófajták és izlandi énekesmadarak evolúciós fejlódésében!
 2.   Sorolja fel a fríz lovak dél-amerikai távlogaló versenyeken teljesített eredményeit 1920 óta, majd   készítsen kimutatást a bajnokságot nyert lovakról sörényhosszuk szerint.
 3.  Készítsen legalább 30 pontos listát arról, milyen szerepet játszottak a lovak a dinoszauruszok kihalásában, majd foglalja össze röviden, hogyan lett volna ez megelőzhető.

Edzéselmélet:


 1. Állítson össze éves edzéstervet díjugrató országos bajnokságra történő felkészüléshez napi bontásban, külön kifejtve az ugrógimnasztikai tréning felépítését és a kondíció fejlesztését egy hidegvérű igavonó sörösló számára.
 2.  Magyarázza el lovon ülőtanítványának a lépés jármód lebegő fázisának jelentőségét.
 3.  Magyarázza el a négyívű kígyóvonal patanyomfigura helyes végrehajtását egy min.120 cm hosszú élő kígyóval a kezében szemlélteve azt.


Lótenyésztés:


 1. Vizsgálja meg és fejtse ki a tiszta-tavi kékszárnyú szitakötők és a lovak párzása közötti hasonlóságokat, legalább 70 oldal terjedelemben.
 2. Magyarázza el a ló szerepét a lódarázs kifejlődésében, különösen kitérve a genetikai vonatkozású szempontokra és a lódarázs lovas szakágakban dokumentált eredményességére, majd tegyen javaslatot a tenyésztésben alkalmazandó fejlesztésekre a jövőre nézve.
 3. Legalább 120 oldalas esszében fejtse ki, hogyan születhet egy fekete színű mén és egy szürke színű kanca párosításából rózsaszínű csikó, amely később halvány lila, majd egyre sötétebb kék színű szőrzetre vált.

Gyakorlat:


 1. Tegyen fel egy díjló hátára egy ugrónyerget, majd a ló lovasának megejelenését követően élje túl a kialakult feszült szituációt.
 2. Lovagoljon vágtában 30 méteres nagykört egy 20 méter szélességű lovaspályán, különös figyelemmel a ló állítottságára és hajlítására.
 3. Mutasson be korrekt piaff-passage átmeneteket a szomszég Pista bácsi 23 éves herélt öszvérjén, kifejezett hangsúly fektetve az ültetettségre.
 4. Építsen fából vaskarikát, majd ugrassa át a lovával, jobb és bal kézről egyaránt.
 5. Mutassa be az összeszedett vágta helyes segítégeit és üléstechnikáját az erre a célra elhelyezett rodeóbikán, 6-os fokozatban.
 6. Magyarázza el a patkósarok beszerelési technikáját a gumiból készült patkó modellen.
 7. Tanítsa meg 38 éves felnőtt férfi kezdő lovasát a könnyű ügetés helyes végrehajtására egy shetlandi pónin. Hívja fel lovasa figyelmét a helyes lábra történő ügetés fontosságára és a lóval való együtt mozgás összhangjának megtartására.


by -O-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése